Könyvajánló-drog

Dr. Zacher Gábor: A ​Zacher 2.0 – Mindennapi függőségeink
/Studium Plusz Könyvkiadó, 2018/

„A Zacher” olyan új, azóta fel- és elismert szenvedélyekről is mesél, mint az okostelefon-függés és a Snapchat-diszmorfia, de vet egy pillantást a múltba is. Kendőzetlenül elénk tárja: ha tudatmódosító szerekről volt szó, bizony eleink, köztük kiváló művészek sem voltak képesek mindig kimondani a hárombetűs varázsszót, a „nem”-et. A tőle már megszokott könnyedséggel és humorral fűszerezve bepillantást enged kedvenc területére, a kézzelfogható mérgek és a mérgező (virtuális) függések világába, hogy közelebb kerülve hozzá, többet értsünk abból, miért érdemes nemet mondani – és felhívja a figyelmet arra, hogy léteznek jó függések is: ha rajta múlna, mindannyiunkat elküldene futni!

https://moly.hu/konyvek/zacher-gabor-a-zacher-2-0

 

Dr. Zacher Gábor: A ​Zacher 1.0 – Mindennapi mérgeink
/Studium Plusz Könyvkiadó, 2018/

Az ország kedvenc toxikológusa. Hetente három-négy előadást tart, négy vidéki egyetemen tanít, napi negyven-negyvenöt beteget lát el az osztályán. Heti egy-két éjszaka ügyel, beosztottjai állítják, hogy ha ő vezeti az éjszakai ügyeletet, akkor mindig húzósabb a műszak, mert maximalista. Ha van szabadideje, akkor sincs, mert ilyenkor olvas utána a szakmájába vágó kérdéseknek.

https://www.libri.hu/konyv/zacher_gabor.a-zacher-1-0-mindennapi-mergeink.html

 

Albert Hofmann: LSD – Bajkeverő csodagyerekem
/Edge 2000 Kft., 2018/

Dr. Albert Hofmann 1906. január 11-én született a Svájci Badenben. A zürichi egyetemen hallgatott kémiát. 1929 és 1971 között kutató kémikus volt a bázeli Sandoz gyógyszergyárban, ahonnan a természetes anyagok részlegének vezetőjeként vonult vissza. Munkájának középpontjában különböző gyógynövények hatóanyagainak vizsgálata állt. Az anyarozzsal végzett kísérletei vezettek végül az LSD-25 (Lysergsäure-Diäthylamid) molekula felfedezéséhez. Tudományos mű, amelyet a század egyik igen jelentős szerves anyagokkal foglalkozó kémikusa írt. A kötet azonban nem csupán vegyészeti írás, érdekes olvasmány lehet bárki számára. A könyvben kevés kémia mellett rengeteg kultúrtörténeti, botanikai, kulturális antropológiai kérdésről olvashatunk.

https://moly.hu/konyvek/albert-hofmann-lsd

 

Révai Gábor – Beszélgetések a függőségről – Demetrovics Zsolttal, Máté Gáborral és Szummer Csabával
/Libri Könyvkiadó Kft., 2016/

„Demetrovics Zsolt A függő a legérzékenyebb a családban, aki kimutatja azt a sok bajt, amivel a család még nem nézett szembe nyíltan. Máté Gábor A két legtöbb halálos áldozatot követelő, rendkívül addiktív pszichoaktív anyag egyébként legális. Úgy hívják őket, hogy alkohol és nikotin. Szummer Csaba Révai Gábor író interjúalanyaival olyan témát jár körül, amely szinte mindenkit érint: a függőség kérdését…”

https://moly.hu/konyvek/revai-gabor-beszelgetesek-a-fuggosegrol

 

Megan A. Moreno Szex, ​drogok, Facebook – Internethasználati kalauz szülőknek
/Móra Könyvkiadó, 2015/

Az internetet könnyű rosszul adagolni, túladagolni, akár mérgező is lehet, de egy biztos: nem lehet élni nélküle. Egy átlagos gyerek a saját gyerekünk is másodpercenként kényszerül arra, hogy döntést hozzon a monitor előtt. Milyen szöveget posztoljon a Twitteren? Melyik fürdőruhás képét töltse fel a Facebookra? És vajon elárulja-e ország-világ előtt, hogy kivel jött össze a tegnapi bulin? Egy biztos: a helyes netezési szokások kialakításában nekünk, felnőtteknek kell segítenünk. Megan A. Moreno kutatásai számos kamasz és egyetemista bevonásával jöttek létre, akik minden témáról kifejtik hiteles véleményüket. A friss tudományos eredményekkel alátámasztott, rövid fejezetek az óvodáskortól az egyetemig tekintik végig az internet szerepét a fiatalok személyiségfejlődésében. 

https://moly.hu/konyvek/megan-a-moreno-szex-drogok-facebook

 

Grezsa Ferenc, Surányi Zsuzsanna: Fiatalok szerhasználata, kiadvány szülőknek és pedagógusoknak
/Könyvpont Nyomda Kft., 2014/

Fiatalok szerhasznalata_web

 

Kály-Kullai Károly: Érdemes beszélni róla… Szülőknek a kábítószer-problémákról
/Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, 2013/

NDI_könyv_2013-1 

https://bookline.hu/product/home.action?_v=_&id=713122&type=20

 

Dr. Zacher Gábor, Dr. Karizs Tamás: A Zacher – Mindennapi mérgeink
/Studium Plusz Könyvkiadó, 2011/

Szól ez a könyv tehát minden függőnek és kevésbé függőnek, kezdő és haladó szülőknek, akik nem tudnak mit kezdeni rakoncátlan gyermekeikkel, és az állandóan változó világgal, ami újabb és újabb függőségeket hoz létre – mindezt teszi életszagú, megtörtént esetek elmesélésével, olykor humorosan, sokszor pedig halálosan komolyan. Dr. Karizs Tamás, a kötet társszerzője – Jogász, újságíró, szerkesztő, fotós. Zacher Gáborral a gimnáziumban elválaszthatatlan jó barátok lettek, s ez a harminchét éve tartó barátság adta az ötletet, hogy közösen gondolják végig, s írják meg ezt a kötetet. Valószínűleg ő az egyetlen, aki iránt a közismert toxikológus teljes bizalommal volt, és akivel őszintén oszthatta meg gondolatait. 

https://moly.hu/konyvek/zacher-gabor-karizs-tamas-a-zacher

 

Csürke József: Addiktológia 2008/2.
A Magyar Addiktológiai Társaság hivatalos folyóirata
/L’Harmattan Kiadó, 2007/

Ebben a számban két nagyobb témakörrel foglalkozunk: az egyik a dohányzás, a másik pedig a pszichedélikus drogok „újrafelfedezése”, hatásuk átértelmezése.

https://moly.hu/konyvek/walter-kindermann-drogveszely-es-drogfuggoseg

 

Demetrovics Zsolt: Drog, család, személyiség
/L’Harmattan Kiadó, 2007/

A könyvben bemutatásra kerülő kutatás célja a droghasználat, elsősorban az illegális drogok használatának hátterében megbúvó néhány személyiségpszichológiai és családi tényező feltárása, elemzése volt. A kutatás során elsősorban arra kerestem a választ, hogy mi a droghasználat funkciója a személy életében.(…) Arra keresem tehát a választ, hogy milyen szerepet tölt be a drogok használata a személyiség működésében, illetve hogy a személyiség – drog kölcsönhatás milyen funkciók mentén értelmezhető a szerhasználó családjának dinamikai terében.” (Demetrovics Zsolt)

https://bookline.hu/product/home.action?_v=_&type=22&id=65356

http://demetrovics.hu/dokumentumok/Drog_Csalad_Szemelyiseg_2007_nyomda.pdf

 

Kály-Kullai Károly: Utak – Útkeresők – Szenvedélybetegség
/Új Ember Kiadó, 2007/

A közelmúltban megjelent könyvben Kály-Kullai Károly tanulmányai mellett életinterjúk is olvashatók olyan papokkal, akik szenvedélybetegekkel foglalkoznak. A kötet tartalmazza II. János Pálnak a kábítószerproblémáról szóló öt beszédét, amelyek először jelennek meg magyar nyelven, valamint Mario Picchi atya írását.

https://bookline.hu/product/home.action?_v=Kaly_Kullai_karoly_Utak_Utkeresok_Szenv&id=693504&type=20

 

Bíró Judit: Biopolitika – Drogprevenció
Tanulmányok a kábítószer-fogyasztás megelőzéséről

/L’Harmattan Kiadó, 2006/

https://bookline.hu/product/home.action?_v=_&type=22&id=49573

http://demetrovics.hu/dokumentumok/Elmeletek_4_BiroJ_konyv.pdf

 

Indító/Gyermekparadicsom Alapítvány, 2005/

A Gyerekparadicsom Alapítvány 2004-ben – a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumtól nyert támogatással – kutatásba kezdett, az iskolán kívüli drogprevenciós tevékenységek megismerésére…

https://www.antikvarium.hu/konyv/-indito-2005-817188

 

Walter Kindermann: Drogveszély és drogfüggőség
/Katolikus Karitász Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat, 2005/

25 kérdés a drog veszélyéről, a függőségről, a drogproblémáról, a megelőzésről, a megoldás, a gyógyulás esélyéről, lehetőségeiről.
25 világos, közérthető válasz egy tapasztalt német szakember tollából.
Segítőhelyek címlistája, ahová bizalommal fordulhat érintettként vagy hozzátartozóként.

https://www.antikvarium.hu/konyv/walter-kindermann-drogveszely-es-drogfuggoseg-845356

 

Meszlényi László: „Mondj nemet!” a drogokra
Komplex program- és előadásgyűjtemény 2001-2003
/Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház, 2004/

A Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház a szabadidő eltöltésének egyik közkedvelt helyszíne.Intézményünk a Kispesti Önkormányzat támogatásával 1997-ben indította el drogprevenciós, felvilágosító, egészséges életre neveléssel kapcsolatos programját.

https://www.antikvarium.hu/konyv/meszlenyi-laszlo-jakus-otto-mondj-nemet-a-drogokra-487097

 

Erőss László, Nádori Gergely, Veér András: Alternatív drogstratégia
/Animula Kiadó, 2000/

Nem könnyű, sőt vitára ingerlő olvasmány Veér András, Nádori Gergely és Erőss László Alternatív drogstratégiája.

https://www.antikvarium.hu/konyv/eross-laszlo-nadori-gergely-alternativ-drogstrategia-818468

 

Bayer Imre: A drogok történelme
/Aranyhal Könyvkiadó, 2000/

A könyv szerzője Bayer István gyógyszerészprofesszor, az Országos Gyógyszerészeti Intézet volt főigazgatója. Közel négy évtizede foglalkozik kábítószerekkel összefüggő kérdésekkel. Könyvében a világ különböző tájain használt drogokat, a világ droghelyzetét, az ide vonatkozó egyezményeket mutatja be.

https://alexandra.hu/konyv/a-drogok-tortenelme-a-kabitoszerek-tortenete-az-okortol-napjainkig

 

Schádné Zámolyi Judit, Urbán Zoltán, Veres Tibor: A ​kábítószer-problémákról szülőknek
/Printker Office Land Kft., 2000/

A kábítószer termelés, terjesztés, fogyasztás és a hozzá csatlakozó bűncselekmények olyan széles területét ölelik fel a problémának, hogy azokból a jól képzett, a téma különböző részterületeivel foglalkozó szakemberek is csak egy-egy szeletet villanthatnak fel. A három szerző különböző oldalról közelítette meg, s fogalmazza meg szakterületének eltérő kérdéseit. Schádné Zámolyi Judit, Urbán Zoltán, Dr. Veres Tibor

 

Balázsfalvi Gusztávné: Földi pokol… a drog, avagy Charon a lelkek révésze…
/B-A-Z Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány, Miskolc, 1999/

A XX. század emberét pusztító káros szenvedélyek között kiemelkedő helyet foglal el a kábítószer-élvezet, amelynek terjedése világviszonylatban is hatalmas méreteket öltött.
A Kábítószer-fogyasztás nemcsak az egyén életét, hanem a társadalom széles csoportjait érinti. Elsősorban azonban a jövő nemzedékét, a 14-20 éves korosztályt veszélyezteti, akik fiatal koruk és tapasztalatlanságuk miatt nem számolnak a függőség kialakulásával és a következményekkel.
Nem kívánnak tudomást venni arról, hogy a kábító hatású szerek használója kilép megszokott, képességeivel, lehetőségeivel határolt világából, átlépi a térbeli és időbeli korlátokat, a révületi állapotban víziókat, érzéki csalódásokat él át, és hogy ez az utazás könnyen végzetes lehet. Használója inkább valamely varázserőt, megnyugvást, szorongásának, félelmének oldását várja a szertől.

https://moly.hu/konyvek/balazsfalvi-gusztavne-foldi-pokol-a-drog

 

Bereczki Sándor: Győztes vagy vesztes?
/Emberbarát Alapítvány, 1998/

Bereczki Sándor, az Alapítvány elnöke, az Alkohol és Drogrehabilitációs Intézet igazgatója, ma már szaktekintély, aki több mint négy évtizedes munkássága során igen jelentős tapasztalatokra tett szert a gyermek- és ifjúságvédelem, a prevenció és a szenvedélybetegek rehabilitációja terén.
A kötet az egyre inkább terjedő drogprobléma számos oldalára világít rá, és igyekszik útmutatást is ajánlani e nehéz kérdésekre.

https://www.antikvarium.hu/konyv/bereczki-sandor-gyoztes-vagy-vesztes-59943

 

Kurdics Mihály: A kábítószer itt van testközelben
/Zsiráf Kiadó, 1996/

Ahogyan egy rendőrtiszt látja. Kézikönyv felnőtteknek és fiataloknak.

https://www.antikvarium.hu/konyv/kurdics-mihaly-a-kabitoszer-itt-van-testkozelben-86476

 

Vitézi László: Úgy érezte szabadon él
/Szabad Tér Kiadó, 1989/

A könyvből kiderül, hogy a drogprobléma csak tünet, ugyanakkor rendkívül divatos magatartás. E tünet mögött egy magára hagyott, sokak által félrevezetett ifjúság áll, akik nem kapnak megfelelő választ kérdéseikre a felnőttektől, mivel maguk is bizonytalanok sok lényeges kérdésben.

https://www.antikvarium.hu/konyv/vicsek-ferenc-vitezy-laszlo-ugy-erezte-szabadon-el-58967

 

Ambrus Sándor: Pusztító mámorban
/Szerzői magánkiadás, 1988/

Nagyon nehéz tudomásul venni, hogy öt évvel előbb még „csak” tízezer azonnali kezelésre szoruló kábítószert vagy kábítószert helyettesítő anyagot fogyasztóról kellett volna gondoskodnunk, amíg ma már negyvenezerről…

https://moly.hu/konyvek/ambrus-sandor-pusztito-mamorban

 

Tolnai Kálmán: Kábulat
/Népszava Lap -és Könyvkiadó, 1986/

„Az első a magyar irodalomban, mely a kriminál-pedagógus optikáján keresztül leplezi le a narkotikumok veszélyét, és világítja meg a kábítószerek térhódítása elleni tennivalókat. Őszintén, nyíltan beszél a kényes kérdésekről, miközben ismeretterjesztő, izgalmas, érdekfeszítő olvasmányként tárja az olvasó elé a valóságot.” 

https://moly.hu/konyvek/tolnai-kalman-kabulat

 

Nagy Gábor – Lovass Pál: A kábítószerek világa
/Medicina Könyvkiadó, 1985/

„1983-ban ​6,1 tonna heroint koboztak el a világon. Morfiumból 2,2 tonna, marihuanából pedig 7000 tonna került a rendőrség kezébe. A leggyorsabban a kokain terjed: az 1983-ban lefoglalt 12 tonna több minden korábbinál.” (Idézet az ENSZ Nemzetközi Kábítószer Ellenőrző Szervének 1984. évi jelentéséből.) S ez csak a jéghegy csúcsa…”

https://moly.hu/konyvek/nagy-gabor-lovass-pal-a-kabitoszerek-vilaga

 

Thomas de Quencey: Egy angol ópiumevő vallomásai
/Európa Könyvkiadó 1983/

Thomas de Quincey (1785-1859) a nagy angol romantikus esszéíró nemzedék tagja. Az iskolából megszökvén Londonba ment, ahol nyomorban tengette életét, amíg 1803-ban be nem iratkozott az oxfordi egyetemre. Az ópiumnak 1803-ban lett rabja; kábítószeres szenvedélyéről írott vallomása (megjelent 1821-ben, illetve második része 1845-ben) élete főműve, s már a maga korában is nagy hatása volt.

https://www.antikvarium.hu/konyv/thomas-de-quincey-egy-angol-opiumevo-vallomasai-41240

 

Buzai Borbála: Sárkányos Lány
/Alexandra Kiadó/

A drogfüggőségtől a szabadulásig„Egy szakadék szélén állok az űrben, alattam nincs az égvilágon semmi, körülöttem sötétség. Én vagyok a főszereplő, a világ egész történelmének főszereplője. Nagyon összeszedett vagyok, minden erőmmel fókuszálok. Tudom, hogy fontos feladat vár rám…

https://moly.hu/konyvek/buzai-borbala-sarkanyos-lany

 

Margitta Nóra: Narkósok szülei vagyunk…
/Mátrix Egyesület/

https://www.antikvarium.hu/konyv/margitta-nora-narkosok-szulei-vagyunk-684330

 

80-as, 90-es években megjelent kiadványok listája:

Könyvlista a szenvedélybetegségekről