Könyvajánló-alkohol

Hanna Grubhofer: Bolyhos
/2018/

Bolyhos apja alkoholbeteg. A betegség az egész családot érinti. Szerencsére Bolyhos talál egy barátot, aki segít megtalálni a saját útját, függetlenül apja betegségétől. Megtudja azt is, hogy nem ő a felelős apja betegségéért és gyógyulásáért.

Egy könyv, ami bátorságot és önbizalmat ad.

https://moly.hu/konyvek/hanna-grubhofer-bolyhos

 

Paula Hawkins: A lány a vonaton
/21. Század Kiadó, 2018/

Ritkaság, ​hogy egy könyv vezesse több országban egyszerre, szinte az összes fontos sikerlistát. A New York Timesét és a BarnesandNoble-ét, például. Az végképp szokatlan, hogy ezt egy debütáló író tegye.

2015 elején Paula Hawkins regénye berobbant az angolszász piacokra. Ahogy Stephen King fogalmazott, ebben a történetben csak fokozódik és fokozódik a feszültség. Nem véletlenül hasonlítják Hitchkockhoz és Agatha Christie-hez az írót, a Gone girlhez a történetet.

https://moly.hu/konyvek/paula-hawkins-a-lany-a-vonaton

 

Waltraut Barnowski – Geiser: Anya, Apa, Pia
/2018/

Magas ​szakmai színvonalon megírt könyv, nagyon értékes és hiányt pótló írás. Segít megérteni a szenvedélybeteg családban felnőtt gyermekekben zajló folyamatokat, az elfojtott fájdalmakat, a béklyókat, az eltitkolt sebeket, melyek akadályozhatják az egészséges felnőtt személyiség kialakulását. Segít az érintetteknek saját gyermekkorukra visszatekintve megtalálni az utat egy elégedettebb élet felé.

A könyv elolvasása segítség az érintetteknek, segítség a szakembereknek.

https://moly.hu/konyvek/waltraut-barnowski-geiser-apa-anya-pia

 

Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek
/Csimota Könyvkiadó, 2017/

Mi történik, ha anyát elrabolják a dzsinnek? A finom humorral átszőtt történetet kiskamasz kortól mindenkinek, felnőtteknek is ajánljuk olvasásra, beszélgetésre, feldolgozásra.

https://moly.hu/konyvek/elekes-dora-a-muter-meg-a-dzsinnek

 

Karafiáth Orsolya: Szirén
/Scolar Kiadó, 2017/

Karafiáth Orsolya novellafüzérének főszereplője Kisanna, aki gyerekkori traumáit hurcolja magával. A lány egy többszörösen terhelt családban nőtt fel a nyolcvanas-kilencvenes években. Egész fiatalkorát egy erősen uralkodó típusú nagymama, egy nagyon instabil, lelki sérült és alkoholista anya és egy teljesen elnyomott apa határozta meg. A fejlődésregényként is értelmezhető könyv központi témája a függés, ami több aspektusban is vissza-visszatér Kisanna életébe…

https://moly.hu/konyvek/karafiath-orsolya-sziren

 

Révai Gábor: Beszélgetések a függőségről – Demetrovics Zsolttal, Máté Gáborral és Szummer Csabával
/Libri könyvkiadó Kft., 2016/

Ne higgyük, hogy a különböző kormányok a maguk bölcsességében, a racionalitás és a veszélyesség szempontja alapján döntik el, hogy egy szer legális vagy illegális. Demetrovics Zsolt A függő a legérzékenyebb a családban, aki kimutatja azt a sok bajt, amivel a család még nem nézett szembe nyíltan. Máté Gábor A két legtöbb halálos áldozatot követelő, rendkívül addiktív pszichoaktív anyag egyébként legális. Úgy hívják őket, hogy alkohol és nikotin. Szummer Csaba Révai Gábor író interjúalanyaival olyan témát jár körül, amely szinte mindenkit érint: a függőség kérdését. Pálinka-nagyhatalom vagyunk – figyelmeztet a szerző –, miközben Magyarországon alkohol okozta májzsugorodásban mintegy ötször annyian halnak meg, mint Európa más országaiban. A kábítószer-használatot a nagy többség szigorúan elítéli, tiltja a jog is, a könyvben nyilatkozó szakemberek azonban – eltérő terápiás módszereik ellenére – a jogi tiltást egyhangúan helytelenítik. Az ismeretterjesztésen túlmenően a Beszélgetések a függőségről célkitűzése az addikciókat körülvevő társadalmi és jogi környezet befolyásolása, valamint annak elősegítése, hogy előítéleteinket hátrahagyva elmozduljunk végre a megértés és az elfogadás irányába.

https://moly.hu/konyvek/revai-gabor-beszelgetesek-a-fuggosegrol

 

Gerlóczy Márton: Elvonókúra
/Scolar Kiadó, 2016/

Az Elvonókúra főhőse egy alkoholista pincérfiú, aki hiába próbálkozik, sehogyan se képes letenni az italt. Pár napig még úgy ahogy kibírja a hiányt, de aztán mégis újra és újra a pohár után nyúl…

https://moly.hu/konyvek/gerloczy-marton-elvonokura

 

Jack London: A ​sárga sátán
/Kossuth Kiadó, 2016/

Jack London önéletrajzi regényében John Barleycorn (Sárga sátán) hányatott, szomorú küzdelmét kísérjük végig, őt idézve.

https://moly.hu/konyvek/jack-london-a-sarga-satan

 

Joyce Maynard: Függőség
/Alexandra Kiadó, 2016/

„Néha ​csak egy erős ember hiányzik valakinek az életéből, aki bátorítja és utat mutat neki… Ezért vagyok én itt – mondta Ava.”

A függőség veszélyes – akár az alkoholtól, akár mástól függ az életünk.
Jól tudja ezt Helen is, aki ittas vezetés miatt elveszíti a jogosítványát és nyolcéves fiának, Olivernek a felügyeleti jogát is. A magába roskadt Helen azonban életének mélypontján megismerkedik Ava és Swift Havillanddel, akik gazdagok, nagyvilági életet élnek és szívesen segítenek másokon. Helent is felkarolják…

https://moly.hu/konyvek/joyce-maynard-fuggoseg

Interjú a könyv szerzőjével az alábbi linken:

https://konyves.blog.hu/2017/04/12/joyce_maynard_en_is_lehettem_volna_alkoholista

 

Hans Klein: Alkoholfüggőség és családgondozás
/Koinónia, 2001/

Az alkoholizmusra nem kell úgy tekinteni mint családi katasztrófára. Ha megfelelő módon kezelik, van remény a változásra. E könyvben olyan lelki gondozói beszélgetéseket találni, amelyek útmutatást adnak azoknak, akik hatékonyan szeretnének segíteni az alkoholizmusban szenvedőknek, anélkül azonban, hogy a betegeket a segítő szándék magatehetetlen tárgyaivá változtatnák. Az alkoholfüggők családtagjai számára nélkülözhetetlen információk és tanácsok az alkoholizmus természetével, illetve az absztinenciával kapcsolatos problémákat egyaránt érintik, és bár minden eset különböző, azokat a panaszokat és kérdéseket vonultatják fel, amelyek a szerző gazdag lelki gondozói tapasztalatában a legnagyobb gyakorisággal fordultak elő.

https://moly.hu/konyvek/hans-klein-alkoholfuggoseg-es-csaladgondozas

 

Helmut Harsch: Kiút az alkohol rabságából
/Agapé Ferences Nyomda és Könyvkiadó Kft, 2000/

A kiadvány elsősorban azoknak szól, akiket érdekel az alkoholizmus és a szenvedélybetegségek problémájának valamely formája, mivel maguk is függőségben élnek, és segítséget keresnek…

https://moly.hu/konyvek/helmut-harsch-kiut-az-alkohol-rabsagabol

 

80-as, 90-es években megjelent kiadványok listája:

Könyvlista a szenvedélybetegségekről