Könyvajánló-játék és internet

Horváth Rita: Uralom a mobilom
/Horváth Rita, 2023/

A könyv interaktív kitöltése során …
… megismerkedhetsz valós önmagaddal;
… megtudhatod, milyen a személyiséged;
… rávilágít a szeretetnyelvedre és a tanulási stílusodra is;
… segít tartalmas kapcsolatot kialakítani környezeteddel;
… megmutatja, hogy miért és hogyan érdemes lecsökkenteni az online időd;
… rájöhetsz arra, hogyan tedd izgalmassá offline is az életed;
Bár a könyv „offline”, Balázs Andrea zseniális grafikái által mégis online hatású.

https://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/egyeb/uralom-a-mobilom?fbclid=IwAR3cd_Mh6tmiVJfEHeAN02SIBTovJautCN5kl53DZF9oWNU5LZ2rPfI8XnA

 

Mary Aiken: Cybercsapda – Hogyan változtatja meg az online tér az emberi viselkedést?
/Harmat Kiadó Alapítvány, 2022/

Mary Aiken a törvényszéki cyberpszichológia világszerte elismert vezető szakértője lebilincselő könyvében azt vizsgálja, hogyan formálja át és változtatja meg az internet és a digitális eszközök használata az emberi viselkedést, a társadalmi normákat és értékeket, és ez a „cyberhatás” hogyan nyilvánul meg életünk minden területén.
Aiken saját kutatásaira és a kriminalisztika terén szerzett széleskörű tapasztalataira támaszkodva a témák tág körét érinti – milyen hatással vannak a képernyők és a digitális eszközök a fejlődő gyerekekre, a tinédzserek körében terjedő szokásokra és viselkedésformákra, az ismerkedésre és a párkeresésre, miért erősödik fel a kényszeres, függő vagy deviáns viselkedés az online térben, milyen veszélyei vannak az orvosi honlapok böngészésének, és miért nem tanácsos a sötét webre tévedni. A szerző meglepő statisztikai adatokkal és hihetetlennek tűnő, mégis valódi eseteken keresztül szemlélteti, hogy a technológia milyen alapvetően formálja át kultúránkat, valamint elgondolkodtató kérdéseket vet fel arról, hogy hová vezet a digitális forradalom.

https://www.libri.hu/konyv/cybercsapda.html?gclid=EAIaIQobChMI1OTMu7fwgQMV6I1oCR1_Cw_BEAQYASABEgJ56PD_BwE&fbclid=IwAR0uxymM1RMrchd7xaOux-SpAt23POc9PW_TI1xzzstbU1QxTgz5czpQQe4

 

Farkas János, Muhoray Róbert, Szabó Péter: Szokásaink fogságában – Mi tesz minket szolgává vagy úrrá?
/MotiBooks Kiadó, Guruló Egyetem Kft., 2018/

„Rossz beidegződéseink tönkreteszik egészségünket, kapcsolatainkat, pénzügyi helyzetünket, és idővel jelentősen megrövidítik az életünket.
Megtörhetjük-e hatalmukat?
A könyvben olyan egyszerű, de nagyszerű taktikákat ismerhetsz meg, amelyekkel könnyedén legyőzheted a késztetést, hogy nassolj, rágyújts, vagy bármi olyasmit tegyél, amiről tudod, hogy árt neked.
Megtanulhatod megszüntetni rossz viselkedésmintáidat, és olyan tudatosságot alakíthatsz ki, amellyel jobb fizikai és szellemi állapotot érhetsz el.
Az üzenet egyszerű: változtass rossz szokásaidon, hogy sikeres és boldog légy! Ne hagyd, hogy tönkremenjen miattuk az életed! Ismerd meg kialakulásuk mechanizmusát, és változtass rajtuk!

Kiknek ajánljuk ezt a könyvet?
Mindenkinek, aki hajlandó tanulni és változni a jobb, eredményesebb, boldogabb élet elérése érdekében.”

https://www.libri.hu/konyv/farkas_janos.szokasaink-fogsagaban.html

 

Julia Von Weiler: Hálóban – Hogyan óvjuk meg gyermekeinket az internet veszélyeitől
/Ludovika Egyetemi Kiadó Nonprofit Kft., 2017/

Gyermekeink nagyon sok időt töltenek a világhálón, nem tudva, mennyi veszély leselkedik rájuk. Gyakran osztják meg meggondolatlanul a fotóikat és videóikat a közösségi oldalakon, és ismerkednek meg idegenekkel a virtuális térben. Néhány felnőtt kihasználja naivitásukat, online keretek között nyeri el a gyerekek, fiatalok bizalmát, hogy aztán pornográf tartalmak küldésére vagy személyes találkozóra vegyék rá őket, ami nemritkán szexuális erőszakkal végződik. Julia von Weiler sorra veszi az elkövetők legjellemzőbb trükkjeit, elmagyarázza a háttérben rejlő okokat, és gyakorlatias útmutatást nyújt a szülőknek, hogy megóvhassák gyermeküket a virtuális és testi erőszaktól egyaránt. Szülőknek, pedagógusoknak, szociális területen tevékenykedőknek ajánljuk a könyvet, akik szeretnék felkészíteni a gyerekeket a biztonságos internethasználatra, megvédeni őket az interneten jellemző, túlzott kitárulkozás okozta veszélyektől.

https://www.libri.hu/konyv/haloban.html?utm_source=rtbhouse&utm_medium=retargeting&utm_campaign=rtbhouse-retargeting

 

Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok – Szakértői kérdések és válaszok a közösségi médiáról
/Athenaeum Kiadó Kft., 2017/

Vajon valóban szabadon használhatjuk a közösségimédia-felületeket?
Mit tud rólunk a Facebook és a Google?
Hol hagyunk digitális lábnyomokat?
Miért követnek minket a hirdetések?
Mit tehetünk az internetes zaklatás ellen?
Hogyan ismerhetjük fel, ha az adatainkat el akarják lopni?
Biztos, hogy függő a gyerekünk, vagy csak a világ változott?
Mi történik halálunk után a digitális térben hagyott információinkkal?
Lehet, hogy egy idő után mi is áruvá válunk? Vagy talán már azok is vagyunk?

Klausz Melinda könyve az ember életszakaszain keresztül mutatja be az új technológia jelentette kihívásokat, betegségeket, problémákat és megoldási módszereket. Esettanulmányokon és tippeken keresztül visz végig az adatvédelemtől a közösségi média stressz-szindrómán, az internetes zaklatáson át a like-csalásokig és a generációk közötti különbségek bemutatásáig. A kötet segítségével választ kaphatunk arra is, hogy miért ragaszkodnak a mostani gyerekek és fiatalok a közösségimédia-felületekhez, és bizony nekik már a digitális hagyatékukról is rendelkezniük kell…

https://www.libri.hu/konyv/klausz_melinda.megosztok-tehat-vagyok.html

 

Gary Chapman és Arlene Pelliance: Netfüggő gyerekek – Hogyan teremtsünk egyensúlyt a virtuális és a valódi kapcsolatok között
/Harmat Kiadói Alapítvány, 2016/

A digitális nemzedék szülei komoly kihívás előtt állnak: a gyerekek egyre több időt töltenek a képernyők előtt. A szerzők kutatási eredményeken és gyakorlati példákon keresztül mutatják be, mi mindent tehetnek a szülők azért, hogy a technológia ne szétzilálja, hanem inkább összehozza a családot. Könyvükből megtudhatjuk – mennyi képernyőidő számít túl soknak, és hogyan szabhatunk reális időkorlátokat – miként taníthatjuk gyermekeinket tudatos képernyő-használatra – hogyan helyettesíthetjük a képernyőidőt közös családi időtöltéssel – hogyan segíthetünk gyermekeinknek a társas készségek elsajátításában – szülőként milyen mintát adunk saját képernyő-használatunkkal.

https://moly.hu/konyvek/gary-chapman-arlene-pellicane-netfuggo-gyerekek

 

Kalapos Éva: Massza
/Menő Könyvek, 2016/

Ráber Patrik tök átlagos. Tizennégy múlt, egy hatosztályos gimibe jár, normális családja van és néhány (kevésbé) normális barátja. A haja szőke, a szeme sötétkék, a testalkata átlagos. A lányok alig veszik észre. Legalábbis a legtöbb.
Ráber Patrik mégis elüt az átlagtól. Színésznek készül, szabadidejében verseket és monológokat tanul. A családja nem igazán érti meg, ahogy az osztálytársai sem.
Ráber Patrik kretén.
Ráber Patrik nyomorék.
Ráber Patrikra nincs szüksége a világnak.
Legalábbis azok szerint, akik zaklatják őt.

Egy regény az online és offline megfélemlítésről, egy kamasz legádázabb félelmeiről és arról, hová vezet, ha a cybertérben teljesen elvész a kontroll.
Olvasd el! És nem csak akkor, ha érintett vagy.
A regényt tizennégy éven felülieknek ajánljuk!

https://www.libri.hu/konyv/kalapos_eva.massza-1.html

 

Tari Annamária: #yz Generációk online
/Tericum, 2015/

Online barátságok és szerelmek, melyek mellett a felek akár meg sem ismerik egymást az utcán. Folyamatos okostelefon-simogatás miatt ellaposodott négyszemközti beszélgetések, szelfi akár egy temetésen is.
Tényleg olyan iszonyatosan könnyű a digitális benszülöttek élete mondjuk a baby boomerekéhez, vagy az X generációéhoz képest? Használni az információs kor vívmányait vagy általuk élni? A szerző szerint az y és z generáció tagjainak valójában sokkal nehezebb elindulniuk az életben és olyan párkapcsolatot kialakítaniuk, amelyben jól érzik magukat. Rengeteg ijesztő érzelem él bennük, és sokat rejtve tartanak. A bizonytalanság és az ebből eredő bizalmatlanság állandó lételemükké váltak.

http://www.lib.uni-corvinus.hu/content/yz-gener-ci-k-online


Nicholas Carr: Hogyan változtatja meg agyunkat az internet? – A sekélyesek kora
/HVG könyvek, 2014/

Vajon elbutít-e bennünket a Google?

A könyvolvasás megtanított figyelmünk összpontosítására és a kreatív gondolkodásra, ezzel szemben az internet a sok forrásból származó, apró információfoszlányok gyors megismerésére ösztönöz, s mindeközben eltereli a figyelmünket. Tudományosan bebizonyították, hogy élményeink megváltoztatják az agyunkat: az információk keresésére, tárolására és megosztására használt digitális technológiák ténylegesen átszervezik agyunk idegpályáit.
Nicholas Carr sokakban aggodalmat kelt, amikor rávilágít korunk egyik legfontosabb dilemmájára: miközben élvezzük a világháló előnyeit, vajon nem áldozzuk-e fel az elmélyült olvasás és gondolkodás képességét?
Ez a rendkívül olvasmányos mű leírja azt a furcsa, mesterséges világot, amelyben jelenleg élünk, miközben komoly kérdéseket vet fel a modern kori szellem állapotával kapcsolatban. 

https://www.libri.hu/konyv/nicholas_carr.hogyan-valtoztatja-meg-agyunkat-az-internet.html

 

Innes Shona: Az internet olyan, mint a pocsolya
/Kolibri Kiadó, 2014/

Nehéz élethelyzetekkel nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is küzdenek nap mint nap. És bár a problémák hétköznapiak, a megoldások hogyanja már korántsem olyan egyszerű. SHONA INNES, ausztrál klinikai és törvényszéki pszichológus maga is hosszú évek óta segít bajba jutott gyerekeknek, hogy feldolgozhassák traumáikat. KönyvTÁRS-sorozatában közérthetően, a legfiatalabbak nyelvén jár körül egy-egy fontos témát, mint a barátság, az élet elmúlása, a játszótéri helyzetek vagy az internet használata.

https://moly.hu/konyvek/shona-innes-az-internet-olyan-mint-a-pocsolya

 

Veszelszki Ágnes: Netszótár
/ELTE Eötvös Kiadó Kft., 2012/

A Netszótár a digitális (magán) kommunikáció szókészletének új feldolgozása. A folyamatosan bővülő szótári elemeket több mint két év munkával az ELTE BTK-n működő Kommunikáció: internet és média műhely tagjai rendezték kötetté. A Netszótár több mint 2000 szócikkéből az Olvasó megtudhatja, mi az arcpálma, a bitkolbász, az emördzsönszifész, a kemp vagy a visszahívós sms; ki a félisten, a fészes ős, a kazuár vagy a troll; mit csinál az, aki arcon van, becsizmáz, fácsézik, kettőspontdézik, kibannol, pókol vagy unfizik.

A szótár mellékleteiből kiderül, melyek és mit jelentenek a legismertebb internetes rövidítések, illetve a leggyakoribb emotikonok. Keresse a Netszótért további információkért a Facebookon: https://www.facebook.com/netszotar

https://moly.hu/konyvek/veszelszki-agnes-szerk-netszotar

 

Ursula Poznanski: Erebos
/Pongrác Kiadó, 2012/

Nick megszállottja az Erebos című számítógépes játéknak, ami kézről-kézre jár az iskolájában. A szabályok elég szigorúak: mindenki csupán egyetlen esélyt kap, hogy Erebost játszhasson. Játék közben egyedül kell lenni és senkinek sem szabad róla beszélni. Aki ezeket megszegi, vagy nem teljesíti a küldetéseit, kiesik, és többé nem is tudja elindítani a játékot. De ami a legérdekesebb: az Erebos olyan megbízásokat ad, amelyeket nem a virtuális világban, hanem a valóságban kell végrehajtani. A képzelet és a valóság zavarosan összemosódik. Aztán a játék arra utasítja Nicket, hogy öljön meg egy embert…

https://moly.hu/konyvek/ursula-poznanski-erebos

 

Pápay Orsolya: A játékfüggőség jelenségéről
/2012/

http://ap.elte.hu/wp-content/uploads/2013/07/AP_2012_2_Papay.pdf

 

Patricia Wallace: Az internet pszichológiája
/Osiris Kiadó Kft., 2006/

A kötet szociálpszichológiai ismeretek birtokában elemzi, hogy mi történik a csevegőszobákban, a levelezési listák, az online játékok használata közben. Szemügyre veszi, hogyan változik meg időbeosztásunk az új technológiák révén, mikortól beszélhetünk internetfüggoségről, és beszámol a gyakran hangoztatott veszélyekről, mint a pornográfia, az...

https://www.libri.hu/konyv/patricia_wallace.az-internet-pszichologiaja.html

 

Kevin Mitnick – William L. Simon: A legendás hacker – A megtévesztés művészete
/Perfact-Pro Kft., 2003/

 A megtévesztés művészetében a világ leghíresebb hackere ismét igazolja a régi mondást, miszerint „rablóból lesz a legjobb pandúr.” Feltárván elénk a hacker összetett elméjét, Mitnick különböző üzleti vállalkozások kárára elkövetett valós átverések, csalások és social engineering támadások – és azok következményeinek – forgatókönyvét tárja elénk. Az információbiztonság emberi tényezőire koncentrálva elmondja, hogy miért nem elég a világ összes tűzfala és titkosító protokollja arra, hogy leszerelje a céges adatbázisokban kutakodni vágyókat, vagy a rendszert tönkretenni szándékozó ingerült alkalmazottakat. Mitnick bemutatja, milyen veszélynek vannak kitéve még a legjobban őrzött információs rendszerek is a magát adóellenőrnek vagy más látszólag ártalmatlan embernek kiadó eltökélt csalók miatt. A történeteket mind a támadó, mind az áldozat szemszögéből elmesélve.

https://www.libri.hu/konyv/kevin_d_mitnick.a-legendas-hacker.html

 

Számítógép-Játékgép-Szerencsejáték

http://kimondhato.hu/Kiadvany/kimondhato4_webk.pdf

 

Internet-függőség

http://kimondhato.hu/Kiadvany/kimondhato5_web.pdf